Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beagle tartása

2009.01.03

A beagle tartása

A beagle intelligens, jó idegzetű eb, melyet végtelen türelem és a gyerekek rigolyái iránti megértés jellemez. Legendásan szelíd fajta. Kiváló tulajdonságai az évszázados tudatos tenyésztő munka eredménye. Korábban a kennelekben nagyszámú kutya élt együtt, így kiemelt szempont volt az agresszivitástól teljesen mentes és a falkarangsor iránt érzéketlen egyedek tovább tenyésztése. Sokoldalú jó tulajdonságainak hála (jó orrú, kiváló tájékozódó képességű, nyugodt, kiegyensúlyozott és kitartó), a legkülönbözőbb tartási igényeket is kielégítheti. Fontos azonban megjegyezni, hogy későn érő fajta, ezért ne bánjunk vele soha igazságtalanul, ne bántsuk fölöslegesen.

Gyorsan és könnyen tanul, feltéve, hogy pozitív megerősítést kap. Ez alatt azt kell érteni, hogy a túlzott fegyelmezés, a következetlenség a beagle-ből konokságot, makacsságot vált ki. Sok gazda, pláne az „újkutyás” gazdák panaszkodnak arra, hogy kutyájuk nevelhetetlen, a fejükre nőtt. A probléma minden esetben a gazdában, illetve környezetében keresendő. A következetlenség (a gazda leszidja, a gyerekei megszeretgetik), a kutya folyamatos büntetése (a legkisebb „vétségért” is verést kap) felébreszti a beagle konok énjét, melynek nagy hasznát veszi a vad követésénél, de kellemetlen lehet családi környezetben. Bár ezt a gazdák nem szívesen látják be, de ilyenkor nem a kutya a hibás. A nevelése során viszont a pozitív megerősítések segítségével szinte bármire megtanítható, egy dolgot kivéve: a beagle soha nem lesz házőrző. Jelzi az idegent, majd alaptermészetéből fakadó kedvességétől hajtva farkcsóválva szaglássza és ugrálja körbe.

 

Méretének, jellemének, illetve a betegségekkel szembeni nagyfokú ellenálló képességének köszönhetően akár lakótelepi lakásban is könnyen tartható. Rövid, erős szőre könnyen tisztán tartható, fejének bájos külsőt kölcsönző füle pont akkora, hogy még ne húzza a földön, és ne lógjon bele az ételébe. Termetének köszönhetően akár a gyerekek is sétáltathatják és élelmezése is megoldható anélkül, hogy a családi költségvetés belerokkanna. Egy dolgot azonban tudomásul kell venni: a beagle nem öleb, hanem igazi sportkutya, igazi kopó. Nem kell félteni, hogy a gyerekek túlzott szeretetükben agyon nyomják, ugyanakkor igényli a mozgást a „vadászatot”. Nagyon sok gazda elköveti azt a hibát, hogy engedve könyörgő tekintetének és feneketlen bendőjének, megeteti, ahányszor csak „hozza a tányérját”, miközben a megfelelő mozgásról már nem tud gondoskodni. Ezek az egyébként igen elegáns kutyák az évek során fokozatosan elhíznak és sétáltatásukkor igen lehangoló látvány nyújtanak.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

http://beagle-club.hu

(Beagle, 2012.01.04 20:27)

...mert beagle csak egy van! :)

pomfaa@gmail.com

(Pongrácz Márta, 2011.12.08 11:44)

szia,

az volna a kérdésem, hogy mennyire merjük elvinni egy olyan kirándulásra a kutyát (4 éves) ahol erdő vesz körül és nincs kerítés. A mi beaglenk rendszeresen jár erdőbe, de valószínűleg mivel nevelése nem mindenben megfelelő a póráz nélküli sétálás olykor csavargásba csap át. ez mivel a lakheylünkhöz közel zajlik nem okoz sose fejtörést és olyan még nem volt hogy 10 alatt ne jöjjön vissza hozzánk, de egy ismeretlen helyen nem tudom hogy megmaradna e mellettünk. persze vinnénk kutya ketrecet amiben alhat éjjel, de mégis tartok a dologtól, mert folyamatosan nem tudnunk rá figyelni. van egy kölyök vizsla is mellett aki kora ellenére sokkal ragaszkodóbb. őt gond nélkül vinném, csak a beagle pajtást sem szeretném akkor már itthon hagyni. ha van jó tanácsod, kérlek írj. Előre is köszönöm és szép napot!
Pongrácz Márta

djbogy17@gmail.com

(bogy, 2011.07.20 13:30)

Szia!

Nyugodtan! Bírja a hideget, télre felhízza magát kicsit :)

fanni0918@vipmail.hu

(bogyó, 2011.07.17 12:04)

Sziasztok!
Én is most szeretnék Beagle-t venni Viszont kinti kutya lesz és azt szeretném kérdezni hogy ha télen kint lenne akkor nem fázna-e meg? Mennyire tartható kinn?

Fót

(Gódor Nikolett, 2011.07.01 19:40)

Sziasztok! Sajnos családi okok miatt sürgősen oda kell adnom valakinek a Beagle kutyámat.Fajtiszta, tenyésztőtől vettük 1 éves, kan.A legszebb beagle! :) Nagyon fáj érte a szívem,hogy ilyen helyzetbe kerültünk és meg kell tőle válnom. Igazából kertes házban szeretném, ha új gazdira találna és szökésmentes helye lenne és azoknak ajánlanám akik szeretni is fogják.
Elérhetőségem: dalnoki.nikolett@hotmail.hu

foffyXD@hotmail.com

(Flóra, 2011.06.10 10:59)

Sziasztok!
Én is most szeretnék Beagle-t venni és úgy tűnik hogy megfelelőek a körülmények hozzá. Viszont kinti kutya lesz és azt szeretném kérdezni hogy ha télen kint lenne akkor nem fázna-e meg? És hogy nagyon beteges fajta-e -mármint könnyen beteg lehet-e vagy ilyesmi?
Válaszaitokat előre is köszönöm!

h1232@freemail.hu

(szalkó dóra, 2011.05.18 15:32)

sziasztok nekem is vvan egy beaglem csaK az baj hogy csak fehér fekete színü

Veszprém,Stromfeld 6.8./48.

(Kiss Józsefné, 2009.10.03 13:43)

Szeretném megkérdezni,új helyen lakunk,6 lakás egy színten és 10 emelet!Azt mondják-a lakók-tilos e házban-ők ezt találták ki-kutyát tartani!De ez tőrvénytelen,nem?Jogunkban hátráltatnak bennünket...előre is köszönjük a választ!

-.-

(Zsófii., 2011.04.20 16:51)

Sziasztok. Szeretném a segítségedet kérni, mivel hogy a kutyám 1 éves, de még mindig olyan játékos, mindenkit ugat, és nylogat. Ráugrál az emberekre, ezért ha egy látogató jön hozzánk, akkor mindig hoz valami ennivalót, hogy valamivel el legyen foglalva, még ő lassan beoson a házba. Már sokan mondák, hogy adjuk el, de én nem akarom, mert nagyon szeretem őt. Most szerinted mit tegyek? Előre is köszi a választ: Szófi <3

kozarbarbara@citromail.hu

(kozár barbara, 2011.02.17 11:18)

sziasztok most kaptam egy beaglet nagyon cuki és aranyo .

Hellosztok !

(Levente, 2011.01.13 12:53)

Sziasztok !

Én most akarok beaglet venni egyik haverom kérésére, mert neki beagle van és nagyon sok jót mesél róla, de nem tudom mennyire lehet tanítani, mert nekem eddig csak munkakutyáim voltak és ennek is megy szeretnék sok dolgot tanítani.(Német juhász,Labrador)

laura@15555hotmail.com

(frida 2010.12.21. 11:49, 2010.12.21 09:32)

szia nekem is ilyen a kutyusom de az enyém nemtanul ilyen könnyen.Mit tegyek? előre is köszönöm

laura@15555hotmail.com

(frida 2010.12.21. 10:30, 2010.12.21 09:31)

szia nekem is ilyen a kutyusom de az enyém nemtanul ilyen könnyen.Mit tegyek? előre is köszönöm

zsofi 2010,12.20. 10:45

(gigi.@ .hotmail.com, 2010.12.20 09:46)

Hello nekem is ilyen a kutyusom és az én kutyusomat kirának hívlyák ellőszőr mégnem volt szobatiszta de asztán megtanulta, de csak néha jöhet be a házunkba,és nagyon szeretem és igazirozcsont

gusztav23@hotmail.com

(Flóra, 2010.11.14 14:36)

Én most tanácstalan vagyok, mert a kutyám most született olyan 6-7 hónapja, de mivel már nincs nálunk más a gazdája.Én ismerem az ő gazdáját, és láttam hogy a kutyánk nagyon föl van hízlalva.Pedig még régebben kis vékonyka volt. És mindig harapdos mindenki, meg összenyálaz. És mondtuk nekik hogy ne etessék annyira, és azt mondák hogy napi 2 adagot kap, ami egy ilyen kutyának nem sok.Mit tegyünk???

Előre is köszönöm

sziasztok

(fercselmoni@freemail.hu, 2010.08.31 14:09)

Sziasztok! Nekem van egy 3 hónapos kutyusom, és akármennyire hihetetlen már szobatiszta. Kertes házban lakunk, de szinte mindig bent van. de kérdésem lenne, hogy téltn nem okoz neki gondot, hogyha nappal kint van és csak este jön be? nem fog igy megfázni? Előre is köszi

niki77@citromail.hu

(niki, 2010.07.07 20:26)

azt szereteném kérdezni hoyg ajánják e afajták lakás ban való tartásra ?

Válasz

(Viki szerk, 2010.05.15 09:47)

Kedves Beuska! Természetesen meg lehet tanítani egy kutyának a szobatisztaságot és egy egy éves kutya az nem is idős ehhez. Csak több türelem kell és kitartás. Ami a bezártságot illeti, mennyit van bezárva egyedül? Ha panelba költöztetek akkor több sétára, játszásra van sszüksége. De ez a bezártság idejétől függ, hogy nkei mennyit kell naponta sétálni. Célszerű naponta többször fél-egy órát sétálni vinni. Mondjuk 2-szer 3-szor. Ha további kérdésed lenne nyugottan írj!

manhalterbea@freemail.hu

(beuska1986, 2010.05.14 21:49)

Sziasztok!
Olyan kérdésem van, hogy van egy majdnem egy éves beagle kiskutyám. Eddig családi házban (hatalmas udvarban) tartottuk, de elköltöztem panelba. Kérdésem az, hogy meg lehet még tanítani neki a szobatisztaságot, meg egyáltalán meg lehet még szoktatni vele azt, hogy be van zárva egy lakásba?
Köszönöm a választ

Válasz

(Viki szerk., 2010.05.14 21:00)

Kedves Évi!

Ez a beagleknél sajnos nagyon nehezen betanítható. Mi is hasonló cipőben járunk 4 éves kan kutyusunkkal. Neki a kutyaiskola sokat segített, mivel megtanult rám figyelni. Ajánlani tudom még a különböző sportokat, játékokat, ahol a kutyának a fegyelme a legfontosabb tényező. A beaglek nagyon haspók ebek, ezért hatásos lehet egy-két finom falat is. Legelőször is azonban a bizalomnak kell nagynak lennie. Mind a kutyánál, mind a gazdánál. A kutya csak annyira bízik meg bennünk, amennyire mi is benne. Ha jó a kapcsolat közöttük és emelett növeljük a fegyelmet, akkor nagy valószínüséggel sikerrel járhatunk a tanítást illetően. Egyébként meg tanulni sohasem késő :D A 2 éves kor nem idős, ehhez. :)