Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beagle tartása

2009.01.03

A beagle tartása

A beagle intelligens, jó idegzetű eb, melyet végtelen türelem és a gyerekek rigolyái iránti megértés jellemez. Legendásan szelíd fajta. Kiváló tulajdonságai az évszázados tudatos tenyésztő munka eredménye. Korábban a kennelekben nagyszámú kutya élt együtt, így kiemelt szempont volt az agresszivitástól teljesen mentes és a falkarangsor iránt érzéketlen egyedek tovább tenyésztése. Sokoldalú jó tulajdonságainak hála (jó orrú, kiváló tájékozódó képességű, nyugodt, kiegyensúlyozott és kitartó), a legkülönbözőbb tartási igényeket is kielégítheti. Fontos azonban megjegyezni, hogy későn érő fajta, ezért ne bánjunk vele soha igazságtalanul, ne bántsuk fölöslegesen.

Gyorsan és könnyen tanul, feltéve, hogy pozitív megerősítést kap. Ez alatt azt kell érteni, hogy a túlzott fegyelmezés, a következetlenség a beagle-ből konokságot, makacsságot vált ki. Sok gazda, pláne az „újkutyás” gazdák panaszkodnak arra, hogy kutyájuk nevelhetetlen, a fejükre nőtt. A probléma minden esetben a gazdában, illetve környezetében keresendő. A következetlenség (a gazda leszidja, a gyerekei megszeretgetik), a kutya folyamatos büntetése (a legkisebb „vétségért” is verést kap) felébreszti a beagle konok énjét, melynek nagy hasznát veszi a vad követésénél, de kellemetlen lehet családi környezetben. Bár ezt a gazdák nem szívesen látják be, de ilyenkor nem a kutya a hibás. A nevelése során viszont a pozitív megerősítések segítségével szinte bármire megtanítható, egy dolgot kivéve: a beagle soha nem lesz házőrző. Jelzi az idegent, majd alaptermészetéből fakadó kedvességétől hajtva farkcsóválva szaglássza és ugrálja körbe.

 

Méretének, jellemének, illetve a betegségekkel szembeni nagyfokú ellenálló képességének köszönhetően akár lakótelepi lakásban is könnyen tartható. Rövid, erős szőre könnyen tisztán tartható, fejének bájos külsőt kölcsönző füle pont akkora, hogy még ne húzza a földön, és ne lógjon bele az ételébe. Termetének köszönhetően akár a gyerekek is sétáltathatják és élelmezése is megoldható anélkül, hogy a családi költségvetés belerokkanna. Egy dolgot azonban tudomásul kell venni: a beagle nem öleb, hanem igazi sportkutya, igazi kopó. Nem kell félteni, hogy a gyerekek túlzott szeretetükben agyon nyomják, ugyanakkor igényli a mozgást a „vadászatot”. Nagyon sok gazda elköveti azt a hibát, hogy engedve könyörgő tekintetének és feneketlen bendőjének, megeteti, ahányszor csak „hozza a tányérját”, miközben a megfelelő mozgásról már nem tud gondoskodni. Ezek az egyébként igen elegáns kutyák az évek során fokozatosan elhíznak és sétáltatásukkor igen lehangoló látvány nyújtanak.

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

geva24@freemail.hu

(Évi, 2010.05.13 15:49)

Sziasztok

A segítségeteket kérném. Nekem most van először begle-m még soha nem volt. Menhelyről mentettük meg szegényt a kora pasz mi 2évre tippeltünk de egy ismerős azt mondta hogyvan már is.
A nevelés én lehet hogy elrontottam mivel menhelyes volt agyon dédelgetem. Az a problémám hogy kiássa magát a kerítés alatt és megy séte közben nem lehetelengedni mert ki tudja hogy vissza jön-e.
Mi a teendő hogy neveljek egy idős beagle-z?
Segítséget köszönöm előre.

beagle

(tati, 2010.01.21 17:08)

jajj de szépppppppppp

bvm,h

(bogica, 2009.12.12 07:28)

bmjhjl

momcsika@freemail.hu

(vivien , 2009.11.16 10:31)

én nagzon syeretem a beagléket és van is egz de nem tom hogz kell vele játsyani a segítségeteket kérem!!! vivi
erre ay e.mail címre válasyoljatok momcsika@freemail.hu

Válsz

(Viki szerk., 2009.10.03 14:37)

Az emeletes házakba szabad kutyát tartani, de nem mindegyikbe. Vannak olyan lakás tulajdonodok akik nem szeretik a kutyákat ezért megtilja, hogy az ő által kiadott lakásokba kutyát vigyenek. Kérdezd meg az emeletes ház tulajdonosát és ha azt mondja, hogy nem lehet kutyát tartani akkor vagy kerestek egy másik lakást vagy nem tartotok kutyát, de inkább az előst javaslom.