Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Beagle

2009.01.08

 Beagle

 

Teste: A beagle zömök termetű, erőteljes felépítésű kutya. A hátvonala egyenes; farka magasan tűzött, s az állat felemelve, kissé begörbítve tartja, de soha nem emeli a háta fölé. A farok vaskos, és nem lehet túl hosszú. Mellkasa a könyöke alá ér, íves bordái erősen hátrahúzottak. Lágyéka erős és rövid, a hasa nem túlzottan felhúzott. Vállai ferde állásúak. Az erős könyökök sem befelé, sem kifelé nem fordulnak, s a váll magasságának nagyjából a felénél vannak. Mellső lábai egyenesek, csontjai teljes hosszúságukban hengeresek. Csánkja erősen ívelt. A beagle mancsai erősek és zártak, szépen ívelt lábujjakkal és rövid karmokkal; a „nyúlláb" nem megengedett. Nyaka enyhén ívelt, lebernyeg alig látható rajta.

       

 

Feje: A fej viszonylag hosszú és erőteljes, anélkül, hogy elnagyoltnak látszana. Ráncok nincsenek rajta. A stop erőteljes. Az enyhén boltozatos koponya viszonylag széles, a tarkónyúlvány meglehetősen kicsi. Az arcorri rész nem csőrszerű; az orrtükör széles, az orrlyukak tágak. Lekerekített végű, alacsonyan tűzött fülei csaknem az orráig érnek, s elegánsan lógnak a pofa mellett. Szemei eléggé nagyok, de nem kidülledők; mélyen, egymástól távol ülők. A beagle harapása ollószerű. 

   

Marmagassága: A minimális marmagasság 32 cm, a maximális marmagasság pedig 41 cm.

Testtömege: A beagle súlya 10-18 kg.

Szőrzete: Az időjárásnak ellenálló szőrzet rövid és sűrű.

Színei: Ennél a fajtánál a májszín kivételével bármely kopószín megengedett. A szegycsont csúcsának mindig fehérnek kell lennie. Leggyakoribbak a trikolór színezetű, azaz háromszínű egyedek. A másik a bicolor a két színű egyedek. A szemek sötét- vagy mogyoróbarnák.

Táplálékigénye: 655 g/nap

Alomszáma: 5-8 kölyök

Várható élettartama: 12-14 év

 

Vérmérséklete

Jelleme: Eleven, mozgékony, igen barátságos és vidám kutya. Értelmes, de makacs is; elszánt és bátor, a veszélyt ugatással jelzi. Kiváló a szaglása. Nagyon szereti gazdája és családja társaságát, s családi kutyaként is jól érzi magát, ugyanakkor azt is élvezi, ha falkában élhet.

   

 

Társas viselkedése: A beagle kapcsolata a többi kutyával általában zavartalan, s többnyire a gyerekekkel is jól kijön. Jól fejlett vadászösztöne miatt célszerű már fiatal korában hozzászoktatni a macskák és egyéb háziállatok társaságához, ily módon elkerülhetők a későbbi problémák. Ez a kutya rendszerint mindenkivel nagyon barátságos. Ha veszélyt érez, hangosan ugat, de ennél többet nem tesz.

   

Általános gondozási tudnivalók

Szőrzetápolási igénye: A beagle szőrzete viszonylag kevés ápolást igényel. Elég hetente néhányszor átkefélni egy sörte- vagy fémsörtés kefével. Az összes többi lelógó fülű fajtához hasonlóan e kutya hallójáratát is rendszeresen kell ellenőrizni, nem gyűlt-e össze benne a piszok vagy a fülzsír. A füleket lehetőleg e célra gyártott fültisztító készítménnyel kell kitisztítani. A karmait gyakran kell rövidre vágni egy jó minőségű karomvágó segítségével.

 

Tanítása: A beagle nagyon tanulékony, nagyon jó a kombinációs és a helyzetmegoldó képessége, de ez elsősorban saját magára vonatkozik. Előbb nézi a sajt érdekeit, mint a gazdáét, ezt vegyük figyelembe a kiképzésénél.
A beagle leggyakrabban jutalomfalattal motiválható (a legtöbb beagle erősen haspárti), de a motiváció eszköze lehet más játék, labda is, az a fontos, hogy a kutyának érdekes legyen annyira, hogy bizonyos dolgokat megtegyen a megszerzésért.

Mozgásigénye: Ennek a kutyának eléggé sok mozgásra van szüksége. Lehetőleg rendszeresen el kell vinni hosszabb sétákra, de a pórázról csak akkor szabad elengedni, ha megfelelő nevelésben részesült, ugyanis mindig fennáll a veszély, hogy egy vad szagát megérezve üldözőbe veszi az állatot. A kertet ugyanezért kell megfelelő kerítéssel körülvenni.

   

 

Alkalmazásai: A fajtát még ma is több országban használják vadászkutyaként. Családi kutyának is tökéletesen megfelel a sportosabb életmódú családokban, amelyek tagjai értékelni tudják e kutya független, mégis kedves természetét.

    

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

puszedli9@freemail.hu

(Ada, 2010.05.16 08:58)

Az eléggé nagy mozgás igényt én inkább úgy mondanám,h óriási!
Az én kiskutyám Colin nemrég múlt 2 éves de mindíg kapható egy kis játékra! IMÁDOM! A beagle a legviccesebb legimádnivalóbb kutyus.

www.beagle6.hu

(tigris_liliom@citromail.hu, 2009.10.26 20:29)

Nagyon tündériek a képek;nekünk is van egy 3éves beaglenk Boscónak hívják nagyon imádjuk őt Zsuzsi.

brigi0201@freemail.hu

(Varga Brigitta, 2009.07.09 10:59)

Nekem van egy beagle kutyám aki szeptemberben lesz két éves. Miának hívják nagyon ennivaló és okos kutya..:)

SZASZAQ@CITROMAIL.HU

(Szandygazdi, 2009.06.10 16:02)

Nekem is van egy beagle, Topynak hívják 6 hónapos múlt 3 napja!!!
iMÁDOM::::::Szandy

Ferinek

(Viki szerk., 2009.05.30 21:13)

Kedves Feri! Nézd meg ezt:http://www.beagle-club.hu/beagleapro.htm

recfer@freemail.hu

(Feri, 2009.05.30 11:36)

Én is nagyon szeretem a beagle kutyákat.Nekem is volt egy vadászó beagle kutyám sajnosmár meghalt. Ha esetleg valakinek lenne kiskutyája amit nem tud hova tennién szivesen befogadnám!

a kutyák

(tóth vanda, 2009.05.20 13:56)

nagyon cukik a kutyák!!!!!és naon szeretem a kutyákat!M

babiii398@freemail.hu

(andika, 2009.05.14 18:31)

Ez így van ahogy itt le van írva az én kis Missym is ugyan ilyen bár még kis fiatal, de már most nagyon eleven, egy imádni való kutya:)

annamary98@citromail.hu

(Pásztor Annamária, 2009.02.18 18:08)

én nekem is van egy beaglém és a neve Lizy imádom:D